Honden kunnen worden ingeënt tegen verschillende ziektekiemen. Gelukkig wordt dit in Nederland goed gedaan, waardoor er maar weinig vervelende ziektes voorkomen bij onze honden.
Welke vaccins zijn er?
Er zijn diverse infectieuze ziekten waartegen een hond kan worden gevaccineerd.
Hondenziekte
Hondenziekte, veroorzaakt door het Canine Distemper Virus, komt over de hele wereld voor en is zeer besmettelijk. Jonge honden kunnen eraan overlijden. Oudere honden

daarentegen hebben last van hun luchtwegen, waardoor hoesten en
neusuitvloeiing optreden. Ook kunnen ze last krijgen van hun
zenuwstelsel, wat voor blijvende verlammingen kan zorgen,
ook nadat het virus weer uit het lichaam is.
Een kenmerk van dit virus is, dat het heel erg op het mazelen virus van de mens lijkt. Van dit virus worden honden niet ziek. Als het echter ingespoten wordt bij de hond, wordt het immuunsysteem gestimuleerd om ook afweerstoffen tegen het hondenziekte virus te maken. De afweerstoffen tegen CDV van de teef, die aanwezig zijn in de biest, reageren niet met het mazelen virus, waardoor de jonge pup al op 6 weken leeftijd gevaccineerd kan worden tegen hondenziekte met behulp van het mazelen virus. Een aantal weken later kan de pup dan ingeënt worden met een onschadelijk gemaakt hondenziekte virus.
Parvo
Parvo, een ziekte die bij de jonge hond heftig braken en bloederige diarree en ook bij de oudere hond ernstige ziekteverschijnselen veroorzaakt, is een zeer besmettelijke aandoening.

Het tast het afweersysteem aan, met als gevolg dat andere ziekteverwekkers gemakkelijk ziekte kunnen veroorzaken. Het parvo-virus blijft lang actief in uitwerpselen en kan op die manier lang voor besmetting zorgen.
Er zijn ook honden die het virus bij zich dragen zonder dat ze ziek worden;
echter, ze kunnen dan wel andere honden besmetten. Aangezien het bij zowel jonge als oudere honden voorkomt, moet er jaarlijks opnieuw tegen gevaccineerd worden.
HCC
Besmettelijke leverziekte (Hepatitis Contagiosia Canis) wordt veroorzaakt door het CAV-1 virus. Deze kiem verspreidt zich voornamelijk via de urine. Honden kunnen er erg ziek van zijn, en zoals de naam al aangeeft, wordt de lever (ernstig) aangetast. Vooral jonge honden kunnen er ook plotseling door sterven.
Leptospirose
Deze ziekte, beter bekend als de ziekte van Weil, wordt veroorzaakt door beweeglijke bacteriën. Ze zwemmen als het ware het lichaam van de hond binnen, via wondjes, maar ook via de slijmvliezen en de huid. Behalve honden, kunnen ook ratten en mensen besmet raken.

Ook zij scheiden, net als zieke honden, de leptospiren uit via de urine.
Water waar urine van ratten in voorkomt, bijvoorbeeld grachten-water,
is de belangrijkste bron van infectie. De nieren en de lever worden
ernstig aangetast en de honden kunnen heel erg ziek worden.
Jaarlijks vaccineren is noodzakelijk. Niet alleen om de hond te beschermen,
maar ook de mensen in de buurt van de hond, aangezien ook zij erg ziek kunnen worden. Ook als honden niet zwemmen, is het toch belangrijk om de hond in te laten enten, omdat het vaccin ook helpt tegen andere soorten leptospiren, die de hond ook ziek kunnen maken.
Kennelhoest
Kennelhoest wordt veroorzaakt door verschillende virussen en bacteriën. Stress is een belangrijke factor bij het ontstaan van de ziekte. In een kennel, waar veel honden bij elkaar zitten, vindt veel uitwisseling plaats van bacteriën en virussen (de honden blaffen veel naar elkaar). Ook zijn de honden, vanwege de vreemde omgeving, vaak licht gestresst. Om die rede heeft de ziekte de naam kennelhoest gekregen. Echter, ook pensions, hondenclubs, uitlaatplaatsen en sommige gebieden

in het bos, zijn plaatsen waar honden besmet kunnen raken. De meest
voorkomende symptomen zijn voortdurend hoesten, de keel schrapen
en slijm en/of bloed opgeven. De jaarlijkse herhaalde neus-enting kan
niet voorkomen dat een hond kennelhoest krijgt, omdat dit van meerdere
factoren afhankelijk is, maar op het moment dat hij de ziekte krijgt, zullen
de symptomen minder heftig zijn. Bovendien zal hij minder kiemen
uitscheiden, waardoor de kans dat andere honden besmet raken minder groot is.
Rabiës
Rabiës is de Latijnse naam voor hondsdolheid. Het is een virusziekte, die zeer besmettelijk is voor vrijwel alle zoogdieren. Het rabiësvirus wordt vooral via bijten overgebracht. Het bevindt zich in speeksel en verspreid zich, na bijten, via de zenuwbanen naar de

hersenen. De ziekte is zeer gevaarlijk: de afloop is vrijwel altijd
dodelijk voor zowel mens als dier binnen 1 week, nadat de ver-
schijnselen zich hebben geopenbaard. Ook honden zijn gevoelig
voor rabiës. In Nederland is de laatste jaren geen hond met rabiës
waargenomen, maar vaccineren is zeker verstandig als de hond mee naar het buitenland gaat. In veel landen is inenten tegen hondsdolheid zelfs verplicht, wel of niet gevolgd door een quarantaineperiode van 3 weken.
Vaccinatieschema voor de hond
Praktijk Sweenslag hanteert onderstaand entschema:
• 6 weken: Puppy enting (Hondenziekte en Parvo)
• 9 weken: Parvo/Weil enting
• 12 weken: Grote cocktail-enting
Deze cocktailenting is opgebouwd uit Parvo, Weil, Hondenziekte en Leverziekte (HCC).
Op een leeftijd van 1 jaar wordt nogmaals de cocktail-enting gegeven, waarna vervolgens een alternerend schema volgt. Dat wil zeggen: jaarlijkse herhaling van de vaccinatie tegen ziekte van Weil en om de twee jaar komt daar Hondenziekte, Parvo en HCC bij.
U hoeft dat gelukkig niet zelf te onthouden, want elk jaar ontvangt u van ons een herinnering voor de hervaccinatie van uw huisdier. Naast de injectie wordt ook een algemeen onderzoek gedaan naar de gezondheid van uw hond. Meer hierover kunt u lezen onder het kopje ‘gezondheidscheck’.