Ook vlak na de geboorte is het belangrijk merrie en veulen goed in de gaten te houden. Het nieuwe leven is pas veilig als merrie en veulen recht staan, de nageboorte is afgekomen en het veulen drinkt, plast en poept. Bij het paard is de bouw van de placenta zodanig dat tijdens de dracht vrijwel geen antistoffen van de merrie aan het veulen worden doorgegeven. Een pas geboren veulen heeft dus vrijwel geen antistoffen en is daardoor zeer kwetsbaar! Het veulen moet zijn antistoffen via de biest (de eerste merriemelk) binnen krijgen. Alleen de eerste 24-48 uur is de darmwand van het veulen passabel voor deze antistoffen. Een gezond veulen probeert binnen 30 minuten na de geboorte te gaan staan en moet binnen 2 uur gedronken hebben. Binnen 24 tot 48 uur na de geboorte moet ook de meconium (eerste mest) er af zijn.
Waarschuw bij de minste twijfel uw dierenarts, de gezondheidstoestand van een (pasgeboren) veulen kan zeer snel achteruit gaan! Wanneer de merrie goed gevaccineerd is (dwz een jaarlijkse influenza/tetanus vaccinatie), is het niet nodig het veulen een 'veulenspuit' te geven. Het veulen heeft zijn eerste vaccinatie pas nodig op een leeftijd van 5-6 maanden. Het is uiteraard wel belangrijk het pas geboren veulen door uw dierenarts te laten onderzoeken. De meeste problemen bij pasgeboren veulens onstaan doordat het veulen zuurstoftekort heeft gehad tijdens de geboorte, door sepsis / bloedvergiftiging en/of doordat het veulen te vroeg is geboren.
Door middel van een bloedonderzoek bij veulens tussen de 12 en 16 uur oud kan gecontroleerd worden of het veulen voldoende antistoffen heeft binnen gekregen. Wanneer dit niet het geval is kan door middel van een plasmatransfusie extra antistoffen aan het veulen worden toegediend, nog voordat het veulen ziek wordt!
Ontwormen
Als het veulen 10 dagen oud is moet het voor het eerst worden ontwormd met ivermectine, werkzaam tegen de veulenworm. Wanneer het veulen de leeftijd van 3-4 maanden heeft is het verstandig hem ook te ontwormen tegen spoelwormen (pyrantel).